Автоматика для регулювання світлового дня у курнику

Сергій

Ветеран форума
Про те, що у курнику бажано регулювати світловий день, написано у всіх книжках. Головне питання - як? Зрозуміло, що якщо живеш там де і кури, не проблема вранці ввімкнути їм лампочку, а ввечері вимкнути. Якщо не живеш там, питання дещо ускладнюється, але вирішується: у продажу зараз є реле часу, які будуть вмикати і вимикати світло у заданому режимі. А тепер починаються питання:) Ті реле часу зроблять просто "клац" і приміщення освітлене стане відразу темне (і навпаки). Це - для курей стрес. Хотілось би 1) щоб світло вмикалось (вимикалось) поступово, протягом якогось часу. 2-ге, чого хотілось би, щоб можна було задати такий режим, щоб світловий день кожен день збільшувався (зменшувався) на скількись хвилин. Хто знає, чи є прилади, що відповідають цим вимогам, у продажу, чи може хтось може таке зробити під замовлення і скільки приблизно такий девайс коштуватиме?

Бортник

Ветеран форума
Гадаю що такий пристрій можуть зробити хлопці що тут на форумі пропонували автоматику для інкубатора.

serega UA

Moderator
Команда форуму
А тепер починаються питання:) Ті реле часу зроблять просто "клац" і приміщення освітлене стане відразу темне (і навпаки). Це - для курей стрес. Хотілось би 1) щоб світло вмикалось (вимикалось) поступово, протягом якогось часу.
Це питання "обсмоктувалось" вже не на одному форумі, в тому числі і на "Птічкє" і не тільки стосовно курей...
Робити на мою думку курям расвєти і закати не є доцільним. Обгрунтую. Коли робиться "клац", вмикається освітлення в курнику а не "сварка", і кожен по освітленню знаходить для себе золоту середину щоб і світла вистачало і економно... Якщо стабільно тримаєте світловий день скажімо 17 годин, то кури звикають і як будь який живий організм мають біологічний годинник, і в момент коли відбувається "клац" і світло вимикається кури вже сидять на сідалах...
2-ге, чого хотілось би, щоб можна було задати такий режим, щоб світловий день кожен день збільшувався (зменшувався) на скількись хвилин.
Серьожа, а це Вам навіщо? В принципі я здогадуюсь, але хотілось би почути...

motor4

Активный форумчанин
Кращого за це годі й шукати. Просто й доступно. Перевірено на практиці. Але реле часу в мене не механічне а електронне, але то вже забаганки, скажете ви.
регулятор світла в курнику.JPG
Додам лише, не беріть найдешевший фотосенсор(як на фото), там контакти механічного реле ніякі. Краще вже або якісніше, брендове, або на ел.ключах.

Останнє редагування:

motor4

Активный форумчанин
а для чего фотосенсор!?
Дана схема працює так. Розкажу на прикладі свого перепилятника і курника.
На електронному реле часу встановлено:
в 7:00 - вмикається світло і світить поки надворі не стане достатньо видно. Фотосенсор далі за цим слідкує і вимкне освітлення саме тоді, коли світла в приміщенні достатньо (це досягається, або притіненням фотосенсора або повертанням регулятора люмів на дорожчих моделях( місцеві умови, характеристики приладу). Робиться це лише один раз при налаштуванні системи.

Коли надворі вечоріє робота фотосенсора в зворотньому порядку, тобто він назад замкне свої контакти і коло живлення ламп знову поновиться і світло знову буде світити в приміщенні.
А о 22:00 на таймері виставлено вимкнення освітлення.
Таймер в мене циклічний і тому цю процедуру повторює щоденно вже не один рік, закріплений в боксі на дін-рейці. Лампи використовував не ленінські, а світлодіодні, різного світлового потоку. Не брав китайські, а німецькі. Освітлення одночасно і на курник і на перепелятник, одне коло.

Фотосенсор стоїть в перепелятнику на вікні. В темний час доби, коли потрібно попрацювати в приміщенні, то вмикаю основне(традиційне) освітлення. Якщо не притіняти фотосенсор від основної лампи , то він буде спрацьовувати і вимикати коло допоміжного освітлення, але я з цим не заморочувався. Бо це впливає лише на курей, а до їхнього життя з комфортом в мене вимоги не такі вибагливі поки що. Допрацювати дану схему можна плавним ввімкненням, але не робив цього через власні міркування. Та й світло м"яке не яскраве, газет птиця всерівно не читає з таким підсвічуванням.
Якщо хтось має кращу схему реалізації, то діліться, буду вдячний.

Останнє редагування:

Сергій

Ветеран форума
Це питання "обсмоктувалось" вже не на одному форумі, в тому числі і на "Птічкє" і не тільки стосовно курей...
Не був, не бачив, не привлєкався...stoppng Та й взагалі кожен починає вивчати якесь питання тільки тоді, коли воно для нього стає актуальним.

Серьожа, а це Вам навіщо? В принципі я здогадуюсь, але хотілось би почути...
Серьожа, Вам би цього не знати?;) Але...якщо запитуєте, відповімwritingpng. Але спочатку передісторія. Я ж знаходжусь на шляху створення міні-ферми "до ладу". :) Тобто такої, щоб і курям було комфортно і мені не напряжно їх доглядати. Тому разом із вирощуванням щось весь час перероблюю, або, якщо не маю часу, бачу, що варто переробити і ставлю це в завдання на майбутнє. Зараз думаю про освітлення. В мене 2 сектори "ферми": одна частина надворі, клітки і будиночок з вольєрами. Там штучного освітлення нема, природнє. Треба було б провести світло в будиночок, але все руки не доходять, та це й не дуже актуально, бо кури там взимку не живуть. Друга частина "ферми" знаходиться в цокольному поверсі будинку. Там є вікна, але потік світла через них не значний, тому штучне освітлення там актуально. На сьогодні там цілодобово горить світло, бо кращої системи я, поки що, не зробив. Але ось у чому питання, чому я перейнявся цим питанням саме зараз...Я цього року вивів трохи раніше, ніж в минулі роки, курчат і підозрюю, що якщо їх вкинути під зиму на цілодобове освітлення (а саме так і буде), то вони десь в грудні почнуть в мене кидати яйцями, а це мені в грудні не потрібно. Тому я їм поставив би, скажімо, 8-годинний "робочий день" з поступовим його збільшенням. Тепер по "суті вопроса":) Для чого "рассвєти" і "закати"? Це - зменшує стрес для курей при переході від світлої пори доби до темної і навпаки. Зрозуміло, що вони переживуть і різке вмикання-вимикання світла, живий організм до всього призвичаюється, але, якщо це можливо зробити і технічно не дуже складно, то чому й ні? Ми ж любимо своїх курей (і не тільки їсти:)). Тепер друге. Для чого поступове підвищення (зниження) тривалості світлового дня? Ну, це питання дещо прописне, в будь-яких рекомендаціях по вирощуванню молодняка курей прописано, в якому місяці який світловий день має бути, щоб вони вчасно почали нестись і продуктивність їх була максимальною. А ферма "до ладу" й передбачає оптимальне використання ресурсів, в т.ч. курей. Це з однієї сторони. З іншої - знову ж таки стреси. Звичайно, можна лупанути 12 годин світловий день після 8 (а саме такий приблизно він і буде десь на початку грудня, коли почнуться морози і я перенесу курей "в нумера"), або цілодобове, кури від цього не подохнуть, з часом звикнуть. Але, я думаю, поступове, 10-15 хвилинне продовження світлового дня дасть, на мою думку, кращий результат - не буде стресу, збільшення тривалості світлового дня буде поступово стимулювати яєчники курей, що спровокує початок яйцекладки і підтримання її на високому рівні тривалий час. Ну, це я так думаю. Скоріше за все, це питання давно вивчене науковцями і дані рекомендації для птахофабрик, який саме світловий день має бути у курей, щоб отримати максимальну кількість яєць. Робіт, правда, я не читав, але рекомендації по світловому дню є скрізь, тільки там написано приблизно так: цей місяць - 12 годин, наступний - 13, про плавний перехід не йдеться. Але, думаю, якщо цей перехід можна зробити плавним, це технічно можливо і не занадто дорого, то чому ні? Взагалі, моє бачення, що не варто "винаходити велосипед", якщо він вже є, в даному випадку - просто придивитись до природи і спробувати відтворити все вдома. І подивитись, що з цього вийде. Може, щось гарне вийде:)

• Нравится
Реакції: roo

Сергій

Ветеран форума
Кращого за це годі й шукати. Просто й доступно. Перевірено на практиці.
Питання залишається актуальним: чи не знаєте Ви такого реле, яке відповідало вимогам, описаним в пості 1? Або може можна якось доробити фабричне, щоб воно робило плавним включення/виключення і поступове збільшення (зменшення) світлового дня? Фотосенсор не потрібен - повністю штучне освітлення. Чи можна таке зробити, якщо нема фабричного і наскільки це буде дорого для кінцевого споживача? Тепер про лампи. Я зараз користуюсь звичайними "економками". Чи можна їх використовувати з таким реле? Ніколи не користувався світлодіодними лампами. Питання: в "процесі процесу" на них буде сідати пилюка і зменшувати світловий потік. Як з цим? Я не впевнений, що буду їх щотижня протирати або ще якось доглядати. Хочеться зробити систему, яка мінімально потребує втручання людини.

Сергій

Ветеран форума
А взагалі цікаво, як тривалість світлового дня регулюється на птахофабриках (мається на увазі обладнання там встановлене). Може хто знає...

Домашня міні ферма

Активный форумчанин
А взагалі цікаво, як тривалість світлового дня регулюється на птахофабриках (мається на увазі обладнання там встановлене). Може хто знає...
Перейдіть за посиланням там є широкий вибір з детальним описом таймерів за доступною ціною. В брудерах використовую терморегулятори фірми О-мега, задоволений ними, купував два роки тому. http://o-mega.com.ua/g4646965-rele-vremeni-tajmera

Останнє редагування:

Користувачі в мережі

Зараз на форумі немає жодного користувача.

Статистика форуму

Теми
1,402
Дописи
110,234
Користувачі
2,308
Новий користувач
loritan
Угорі