Це питання "обсмоктувалось" вже не на одному форумі, в тому числі і на "Птічкє" і не тільки стосовно курей...
Не був, не бачив, не привлєкався...
Та й взагалі кожен починає вивчати якесь питання тільки тоді, коли воно для нього стає актуальним.
Серьожа, а це Вам навіщо? В принципі я здогадуюсь, але хотілось би почути...
Серьожа, Вам би цього не знати?
Але...якщо запитуєте, відповім
. Але спочатку передісторія. Я ж знаходжусь на шляху створення міні-ферми "до ладу".
Тобто такої, щоб і курям було комфортно і мені не напряжно їх доглядати. Тому разом із вирощуванням щось весь час перероблюю, або, якщо не маю часу, бачу, що варто переробити і ставлю це в завдання на майбутнє. Зараз думаю про освітлення. В мене 2 сектори "ферми": одна частина надворі, клітки і будиночок з вольєрами. Там штучного освітлення нема, природнє. Треба було б провести світло в будиночок, але все руки не доходять, та це й не дуже актуально, бо кури там взимку не живуть. Друга частина "ферми" знаходиться в цокольному поверсі будинку. Там є вікна, але потік світла через них не значний, тому штучне освітлення там актуально. На сьогодні там цілодобово горить світло, бо кращої системи я, поки що, не зробив. Але ось у чому питання, чому я перейнявся цим питанням саме зараз...Я цього року вивів трохи раніше, ніж в минулі роки, курчат і підозрюю, що якщо їх вкинути під зиму на цілодобове освітлення (а саме так і буде), то вони десь в грудні почнуть в мене кидати яйцями, а це мені в грудні не потрібно. Тому я їм поставив би, скажімо, 8-годинний "робочий день" з поступовим його збільшенням. Тепер по "суті вопроса"
Для чого "рассвєти" і "закати"? Це - зменшує стрес для курей при переході від світлої пори доби до темної і навпаки. Зрозуміло, що вони переживуть і різке вмикання-вимикання світла, живий організм до всього призвичаюється, але, якщо це можливо зробити і технічно не дуже складно, то чому й ні? Ми ж любимо своїх курей (і не тільки їсти
). Тепер друге. Для чого поступове підвищення (зниження) тривалості світлового дня? Ну, це питання дещо прописне, в будь-яких рекомендаціях по вирощуванню молодняка курей прописано, в якому місяці який світловий день має бути, щоб вони вчасно почали нестись і продуктивність їх була максимальною. А ферма "до ладу" й передбачає оптимальне використання ресурсів, в т.ч. курей. Це з однієї сторони. З іншої - знову ж таки стреси. Звичайно, можна лупанути 12 годин світловий день після 8 (а саме такий приблизно він і буде десь на початку грудня, коли почнуться морози і я перенесу курей "в нумера"), або цілодобове, кури від цього не подохнуть, з часом звикнуть. Але, я думаю, поступове, 10-15 хвилинне продовження світлового дня дасть, на мою думку, кращий результат - не буде стресу, збільшення тривалості світлового дня буде поступово стимулювати яєчники курей, що спровокує початок яйцекладки і підтримання її на високому рівні тривалий час. Ну, це я так думаю. Скоріше за все, це питання давно вивчене науковцями і дані рекомендації для птахофабрик, який саме світловий день має бути у курей, щоб отримати максимальну кількість яєць. Робіт, правда, я не читав, але рекомендації по світловому дню є скрізь, тільки там написано приблизно так: цей місяць - 12 годин, наступний - 13, про плавний перехід не йдеться. Але, думаю, якщо цей перехід можна зробити плавним, це технічно можливо і не занадто дорого, то чому ні? Взагалі, моє бачення, що не варто "винаходити велосипед", якщо він вже є, в даному випадку - просто придивитись до природи і спробувати відтворити все вдома. І подивитись, що з цього вийде. Може, щось гарне вийде