Та не новинка вони, за останні пару років розповсюдились добряче. Стали поширеніші за Кучинку. Це стандартні, із забарвленням "Корніш".Дуже цікава голандська порода. В Україні поки що новинка, але інтерес до неї дуже високий. Знаю є вони на Харківщині...більше ніде не зустрічав.
Мене ціквить не так сам берневельдер скільки його окрас... той самий "куріпчастий даблзумд"...подвійна кайма іншими словами...
У Бальневельдера, забарвлення кидається в очі зблизька, а здалеку окантока зливається - чорне на коричневому погано видно, тому я і писав, що срібні окантовані цікавіші - малюнок чіткіший. А у півня забарвлення взагалі незрозуміле, чорне з коричневими включеннями. Як на мене куріпчастий Вельзумер красивіший.Не видно ніде оголошень про продаж тому і вирішив, що мало поширені...і на форумах ніхто не виставляє.
А взагалі 90 % порід "курка як курка". У берневельдерів хоч окрас цікавий...яйця темного кольору, а в того ж, чомусь мегапопулярного останнім часом, ню-гемпшира ні окрасу ні кольору яйця нема... риже собі- тай риже, як ломан браун
Сам берневельдер мене також не дуже цікавить - хочу браму такого окрасу...