• Внимание, открыта регистрация в каталоге https://fermer.site Добавляйте свое хозяйство, фирму или организацию. Пока это бесплатно.

Брекель

irena24

Активный форумчанин
Історія породи
В 19 ст порода брекель була практично в кожному сільському дворі графства Фландрія, що зараз є однією з адміністративниз одиниць Бельгії. Порода була відома під назвами "фермерська курка", "щоденна несучка", "сіра з білою шиєю". Фермери тримали цю курку, тому що вона добре неслася, а її м'ясо мало легкий присмак дичини. Кури знаходились на вільному випасі в довколишніх полях, де шукали собі їжу і тому виживали найсильніші.
В 1898 році в селі Недербрекель сформувався перший клуб любителів породи. Від назви селища походить і назва породи. В той час в регіоні брекелі набули значного поширення і на місцевих ринках масово продавалися їх яйця та м'ясо. Але така популярність породи призвела до виникнення в середині породи значних відмінностей у зовнішньому вигляді. Так деякі кури мали на пір'їнах темні полоси у вигляді підкови, інші мали прямі полоси (як вимагає сьогоднішній стандарт). Відповідно кожен регіон мав і власну назву: "куріпка з Ронсе", "курка з дохернієс". В селищі Каам було виявлено брекелів з оранжевими очима. В іншому регіоні люди намагалися селекціонувати брекелів як м'ясну породу.
В 1850 р в місцевому фермерському журналі була стаття, де виділими 5 типів брекелів:
* мясний тип- найбільш схожий на сучасних брекелів
* капмін - трохи легші кури, що жили в регіонах де грунт більш пісковий і де трохи менше для них їжі на полях. Це переважно провінція Кемпен. Але ці кури вважалися кращими несучками
* кампін з оранжевими очима
* зотегем - тип брекелів у яких кінчики пір'їн чорні (за сучасним стандартом мають бути полосаті пір'їни)
* кортрідж - кури на більш приземистих ногах та мають 5 пальців
Під час Першої світової війни використання брекелів в їжу як "недільних обідів" означало що родина живе заможно. Друга світова війна різко скоротила популяцію породи. Кури що залишились схрещувалися безсистемно і в 1968р порода опинилася на грані зникнення. В 1971р було створено клуб, що опікувався відновленням та збереженням породи. По довколишніх селах клубом було знайдено лишень 5 курей які повністю відповідали стандарту брекелів. З 1980 р клуб почав продавати брекелів фермерам
 
Останнє редагування:

веселый

Активный форумчанин
У петуха этой породы плотный прямоугольный корпус. Его углы сглаживаются густым оперением на теле птицы. Шея средней длины, на ней присутствует обильное и длинное оперение. Она плавно переходит в ниспадающую спину. Плечи у породы широкие, крылья плотно прижаты, причем их концы прикрыты длинным поясничным оперением. Хвост у петухов породы Брекель держится высоко, обильно оперен. У него очень длинные округлые косицы, визуально увеличивающие сам хвост и тело петуха. Грудь посажена глубоко и широко, живот такой же широкий и крупный. Голова у петуха средняя, но широкая и уплощенная. На лице птицы есть небольшие перья. Гребень средний, прямостоящий. На нем может насчитываться от 5 до 6 зубцов. Сережки средние, закругленные. Ушные мочки окрашены в голубовато-белый цвет. Глаза имеют вокруг себя черную окантовку, окрашены в темный цвет. Клюв сильный, голубой, но при этом его кончик имеет светлую окраску. Голени не очень сильно выделяются, плюсны средней длины. Как правило, они окрашены в легкие голубые оттенки. Пальцы у петухов расставлены правильно, имеют белые когти.




У куриц породы Брекель более горизонтальная спина, очень полный живот и крупный хвост. Задняя часть гребня слегка повалена на бок. Ушные мочки у куриц более голубые. Этот пигмент также распространяется на лицо и нижнюю часть гребня. Грубыми недостатками породы считается слишком узкий и тощий корпус. Также недопустимыми являются слишком высокий или слишком низкий хвост, опущенные крылья, желтые ушные мочки.

Существует две возможных разновидности окраса у этой породы: серебристая и золотистая. У породы кур Брекель Серебристого голова и перья на шее чисто белые, но каждое перо имеет черное основание. Спина и поясница при этом остаются белыми, но самые большие перья имеют красивый рисунок. На груди, боковой части корпуса и живота перья имеют не только темное основание, но и темные поперечные ленты. Белые ленты внизу груди становятся боля широкими. У курицы перья на голове и шее имеют серебристо-белый окрас. У птиц, имеющих интенсивную окраску груди, разрешаются темные кончики на перьях. Остальное оперение курицы породы Брекель интенсивно-черное со светлой поперечной ленточностью. У золотистых петухов и куриц основным цветом является черный, но при этом сохраняется такое же строение рисунка, как у серебристых особей. Однако последний цвет заменяется на золотисто-коричневый.



Куры породы Брекель – это прекрасные несушки. Для домашних птиц, предназначенных для приусадебного разведения, они обладают хорошей яйценоскостью. Однако у этой породы кур вследствие селекции полностью пропал материнский инстинкт, поэтому заводчику придется отдельно покупать инкубатор для разведения породы. Фермерам нужно знать, что эти птицы обладают неисчерпаемым запасом энергии. Они могут целый день бродить по двору в поисках насекомых и семян. Также они хорошо летают, поэтому на выгульном дворе следует обустроить надежную крышу и высокий забор. В целом, Брекели прекрасно уживаются с другими домашними птицами. Они никогда не будут драться с другими курами за место во дворе, поэтому они хорошо подходят для содержания в птичнике с другими питомцами.

Немаловажным является тот факт, что эта бельгийская порода обладает хорошим и крепким здоровьем. Они легко переносят любые погодные условия и редко простужаются. Что касается молодняка, то он быстро оперяется и точно так же быстро растет. Эти два факта делают цыплят более выносливыми.



Однако фермерам, которые желают выставлять породу на выставках, нужно особенно ответственно относится к разведению породы. Дело в том, что у многих петухов породы Брекель прямостоящий гребень заваливается на бок, что является недопустимым недостатком. Иногда заводчикам приходится отбраковывать целые поколения кур, чтобы получить идеальную особь для выставки.

Брекель – это яйценоская порода кур, поэтому для ее нормального существования в полноценный корм нужно добавлять минеральные добавки и скорлупу яиц. Такая добавка будет помогать несушкам восстанавливать запас кальция в организме. Кроме того, эта порода кур нуждается в правильном содержании. Из-за того, что Брекели – это очень активные птицы, их ни в коем случае нельзя держать в клетках или вольерах. Для этой бельгийской породы идеально подойдет просторный птичник с большим двором. Вокруг него заводчик должен обустроить высокий забор и хороший навес, так как Брекели любят летать. Во всем остальном содержание Брекелей не отличается от содержания других яйценоских пород.

 

irena24

Активный форумчанин
Основні окраси брекеля це срібний та золотий. Більшістю країн визнаються лишень вони.
Але в бельгійському стандарті визнаються ще лимонний, білий з золотистими смугами, білий з білими смугами, чисто білий, чисто-чорний і голубий. Однотонні окраси є дуже рідкісними.
В Нідерландах крім срібного і золотого окрасу визнається ще лимонний.
Популярною варіацією брекелів є брекелі-бентамки. Вперше їх представили на виставці 1933р. Їх вивели схрещуванням брекелів та сібрайтів. Вага брекелів-бентамок повинна бути біля 1 кг для півнів та 800гр для курок. У Бельгії для брекелів-бентамок визнаються всі окраси окрім лимонного. В іншиз країнах визнають лишень 2 окраси: срібний та золотий.
 

веселый

Активный форумчанин
Общая масса петухов породы Брекель может колебаться от 2,4 до 2,8 кг. Курицы-несушки этой породы могут набирать массу до 2,7 кг. Они откладывают в среднем до 180-220 яиц в год. В среднем, каждое яйцо с белой скорлупой может достигать массы в 60 г. Для инкубации следует отбирать только самые большие яйца.

Бельгийские куры Брекель – это идеальный вариант для птицеводов, любящих высокопродуктивных кур с необычным внешним видом. Эти птицы просты в содержании, обладают крепким здоровьем и характеризуются быстрым ростом. Все эти характеристики делают породу Брекель особенно популярной среди заводчиков-любителей.


 
  • Нравится
Реакції: DNK

irena24

Активный форумчанин
Близьким родичем брекеля є порода кемпін. Відрізнити їх можна по вазі. Вага брекеля: півні біля 3,2 кг, курки біля 2,8 кг. Кемпіни ж на 700-800гр менше. Також можна відрізнити по формі хвоста півнів


Зліва-кемпін, справа-брекель.
Також іноді у кемпінів півні можкть мати короткі хвости як у курок, що допускається стандартом

Це кемпіни-півні з хвостами як у курок та курки окрасу білого з жовтими полосами
Також у цих порід трішки відрізняється яйценосність. Брекелі за старим стандартом мали несли 150-180 яєць, кемпіни ж до 220. В післявоєнний час, коли породу відновлювали, внаслідок схрещувань з кемпінами вдалося покращити яйценосність. Зараз брекелі несуть 180-220 яєць. Часто ці породи плутають і розводять їх разом як одну.
 
Останнє редагування:

irena24

Активный форумчанин

Курочка лимонного окрасу.
Інші рідкісні кольори брекелів поки не можу витягнути фотки з пдф книги. Голубий брекель такий як срібний, але замість чисто-білого голубувато-сірий колір.
Білий з білими смугами виглядає як білий з дуже світло сірими смугами.
 
Останнє редагування:

irena24

Активный форумчанин
Недоліки які часто допускаються в розведенні брекелів:
*у курок нечітка лінія зміни кольору між шиєю і тулубом, тобто низ шиї не чисто-білого чи чисто-рудого а місцями з цятками чорного кольору. Такі цятки повинні бути, але не вище ніж 2 см від тклуба. Відсутність цяток свідчить про слабку пігментацію, але якщо їх забагато або вони вище нвж 2 см, то з таким недоліком курок можна допускати до розведення, а півнів ні.
*у півнів не достатньо квадратна форма тулуба (що іноді буває через схрещування з худішими кемпінами)
* темні полоси мають становити 2/3, а основний окрас 1/3. Іноді полоси та окрас діляться 50:50, що є небажаним. Якщо ж у півнів темні полоси ширші ніж 2/3 пірїни, то їх можуть спеціально використовувати коли потрібно зробити щоб темні полоси були ширшими.
* перевага віддається брекелям у яких окрас пір'їни закінчується на темній полосі, тобто пір'їна полосата з темним кінчиком. Це свідчить про наявність гена березового окрасу, що має вплив на колір очей, окрас шиї та хвоста. Але допускаються і кури з світлими кінчиками пера. Омобливо це важливо для золотистих брекелів, так як у них іноді по рудому окрасу трапляються білі плями на кінчиках пір'їн, що є небажано.
* полоси на хвості повинні бути максимально чіткі. Особливо це важливо для півнів.
* не допускається світлий колір очей, хоча раніше він був у деяких кампінів.
* важлива правилтна іорма гребеня. У півня гребінь має стояти, у курок гребінь згинається або навпіл по всій довжині, або лиш по задній частині.
* сережки повинні бути яскравого білого кольору, хочу у курок допускається грязно-білий колір
 
Останнє редагування:

Користувачі в мережі

Зараз на форумі немає жодного користувача.

Статистика форуму

Теми
1,398
Дописи
110,173
Користувачі
2,288
Новий користувач
Влад6666
Угорі