• Внимание, открыта регистрация в каталоге https://fermer.site Добавляйте свое хозяйство, фирму или организацию. Пока это бесплатно.

Геркулес - популяція м'ясо-яєчних кур

Balu

Активный форумчанин
хвалим - хвалим аскому нагоняем- а где взять не хто не говоритwoot
 

Alenka

Форумчанин
Недавно рубали півника Геркулеса( білого), ваги в 5кг. чистої не було але десь 2800 без патрохів і лап набігло, вік 5міс. М'ясо дуже смачне, шкіра жовтенька а м'яско ніжно рожевого кольору, правда порівнювати з ще з якимось породами не можу, бо мала лише Греїв, Голошийок і Геркулесів, ну і прості дворяни є в наявності)) але для себе якби була можливість -однозначно взялаби яйце білого Геркулеса. Дуже хотіла залишити цього півника на розплід але сусідский собака перегриз лапу((( залишилися лише дві курочки.
 

serega UA

Moderator
Команда форуму
Геркулес Білий (або сніжний)

В Державній дослідній станції птахівництва НААН (ДДСП НААН) на власній експериментальній базі «Збереження державного генофонду птиці» утримують м'ясо-яєчних курей із різним кольором оперення, відомі у народі як „Геркулес".

Кури геркулес білий за рівнем прояву господарсько-корисних ознак відносяться до м'ясо-яєчного напряму продуктивності.



Показники продуктивності (дані отримані в господарствах, які утримують птицю та відображають генетичний потенціал):

- вік знесення першого яйця – 145-152 діб,
- вік досягнення 50% інтенсивності яйцекладки – 180-185 днів,
- вік досягнення піку несучості – 28-29 тижнів,
- несучість за 52 тижні продуктивності – 210-225 штук яєць,
- маса яєць у 30-тижневому віці – 54-58 г, у 52 тижні – 64-68 г,
- витрати корму на 10 штук яєць – 2,2-2,5 кг,
- жива маса у віці 17 тижнів: курей 1,93-2,24 кг, півнів – 2,35-2,55 кг,
- жива маса у віці 52 тижні: курей 3,1-3,7 кг, півнів – 4,6-5,2 кг,
- збереженість молодняку до 17 тижнів – 92-96%,
- збереженість дорослої птиці – 91,6-93,5%,
- виводимість яєць – 88,7-93,9 %,
- вивід курчат – 83,4-88,6%,
- вміст жовтка у яйці – 35,0 %. Енергетична цінність яєць - 181 Ккал.
- Колір шкаралупи яєць кремовий.

З птицею проводиться спрямована селекційна робота на індивідуально-сімейному рівні в умовах племінного заводу Державної дослідної станції птахівництва НААН (скан атестату). Напрями покращення: несучість курей, відтворні якості, маса яєць, жива маса, поєднуваність із іншими лініями курей.
 

serega UA

Moderator
Команда форуму
Геркулес Кольоровий

Популяції м'ясо-яєчних курей об'єднують птицю, яка відрізняється між собою за забарвленням оперення – чорно-смугасті, золотисті, рябі, сріблясті



Показники продуктивності (дані отримані в господарствах, які утримують птицю та відображають генетичний потенціал):

- вік знесення першого яйця – 147-154 діб,
- вік досягнення 50% інтенсивності яйцекладки – 177-183 днів,
- вік досягнення піку несучості – 29-31 тижнів,
- несучість за 52 тижні продуктивності - 215-235 штук яєць,
- маса яєць у 30-тижневому віці – 53,7-57,8 г, у 52 тижні – 62-64 г,
- витрати корму на 10 штук яєць – 2,2-2,5 кг,
- жива маса у віці 17 тижнів: курей 1,68-2,14 кг, півнів – 2,25-2,45 кг,
- жива маса у віці 52 тижні: курей 2,5-2,9 кг, півнів – 3,6-4,8 кг,
- збереженість молодняку до 17 тижнів – 91,4-95,2%,
- збереженість дорослої птиці – 93-97%,
- виводимість яєць – 85,7-96,0 %,
- вивід курчат – 80,4-91,6 %,
- вміст жовтка у яйці – 35,0 %. Енергетична цінність яєць - 181 Ккал.

Колір шкаралупи яєць кремовий.
 

serega UA

Moderator
Команда форуму
М'ясо-яєчна птиця для нашого подвір'я

Традиційним прикрасою селянського або селянського (кому як більше подобається) подвір'я були наші пернаті друзі. З одного боку природа постаралася і наділила цей клас фауни багатством і розмаїттям барв оперення, а з іншого - ще й асортиментом одержуваних від нього дієтичних продуктів харчування. Саме тому, вже на протязі багатьох століть наші види співіснують поруч. Зараз до всього цього ще додався і економічний фактор, згідно з яким продукти птахівництва стали основою нашого виживання і відповідно однією з основних підпір державної безпеки.

У зв'язку з цим, однією з основних функцій Державної дослідної станції птахівництва НААН (раніше Інституту птахівництва НААН) проводиться постійна робота по створенню і поліпшенню різних видів сільськогосподарської птиці. Саме тут були створені гуси великої сірої породи, українські кольорові породні групи качок, індички кросу "Харківський", порода курей полтавська глиниста і інша птиця, яка зайняла гідне місце на подвір'ї і в холодильниках наших співгромадян.

Найбільш відомими розробками наших вчених останніх років є кури двох напрямків продуктивності (яєчно-м'ясні та м'ясо-яєчні), які відповідають усім сучасним вимогам до цього виду птиці. Вітчизняні кури різних типів мають багато спільного і при цьому одночасно суттєво відрізняються між собою.

Найбільш відомими і популярними серед населення, безумовно, є кури м'ясо-яєчного напрямку продуктивності - Геркулес. Створені колективом генетиків і селекціонерів Інституту птахівництва НААН, на чолі з доктором наук Бондаренко Юрієм Васильовичем цей птах об'єднала в собі високі показники живої маси та інших ознак продуктивності, а також підвищену стійкість до температурних стресів, невимогливість до кормів.

Додатковими позитивними якостями Геркулеса, які його зробили воістину народним улюбленцем, є спокійний і добродушний темперамент, а також хороше поїдання місцевих соковитих і зелених кормів. Разом з цим не треба забувати про значну гамі забарвлень оперення, використання яких буде радувати Ваше око.

Ну а тепер більш докладно, про це народному надбанні, адже станція птахівництва, перш за все, є державним підприємством.

Кури Геркулес об'єднують 5 популяцій, які перш за все розрізняються між собою забарвленням оперення - це Геркулес білий (або сніговий), золотистий, сріблястий, кукушечний (або чорно-смугастий) і рябий (червоно-смугастий).
Саме такі кольори є найбільш затребуваними серед населення. Завдяки роботі генетиків вдалося створити таку птицю, яка протягом 2-3 поколінь не втрачає властивої їй забарвлення, статури і шарму в цілому. Термін популяція нехай не бентежить обивателя. На жаль, ми не маємо можливості значно збільшити власне поголів'я цього птаха, та й офіційних репродукторних підприємств, де б можна було б розширити їх кількість, також немає. Немає великого поголів'я - не можна затвердити породу, тому популяція.

Разом зі створенням кольоровий сорочки вченими була проведена селекційна робота по спеціалізації окремих популяцій птиці.

Традиційно, найбільш важкими є кури з білим оперенням. Така птиця має живу масу на рівні 4,0-5,0 і до 5,0-7,0 кг, відповідно у курей і півнів. Однак тут необхідно враховувати, що перш за все йдеться про живій масі батьківського стада в однорічному віці. Тому цей показник не можна пов'язувати з генетичним потенціалом при спеціалізованому відгодівлі на м'ясо. При цьому, до нас в інститут приходила інформація про живій масі півнів в 9 кг, але це скоріше рідкісний показник великої любові до своєї птиці.

Разом з цим наша "сніжна" птах має непогану, для такої живої маси, річну несучість на рівні 205-210 штук яєць.

Решта, "різнобарвні" популяції дещо легше і поступаються сніжним Геркулес на 10-15%, що становить 3,5-4,5 і до 5,0-5,5 кг, відповідно у курей і півнів. Зниження ваги компенсується збільшенням несучості до 220-240 штук яєць.

Яйце, яке можна отримати від таких несучок, разом з перерахованими достоїнствами, є воістину золотим. По-перше такий пробі яйця відповідає його колір, тобто кремова забарвлення шкаралупи. По-друге, його вміст, який на відміну від більшості зарубіжної птиці, продукція якої пропонується в наших магазинах, характеризується великим жовтком. Зміст жовтка доходить до 34% при 28-29% у "магазинних" яйцях. Енергетична складова таких яєць також доходить до максимуму - до 710 кДж (проти 620 кДж).

Ну і в цілому, по-третє, маса яєць, яка знаходиться на рівні 64-70 грам, тільки підвищує позитивні емоції господарів такого птаха.
Незважаючи на перераховані вище яєчні плюси, птиця характеризується високими інкубаційними якостями (висновок молодняку на рівні 80-90%), що також не може не радувати народ, який займається інкубацією.

Отакі от наші Геркулеси, які нічим не поступаються їх Фоксі Чікам, Ред бройлерам і іншим розробкам наших зарубіжних опонентів.

Катеринич Олег, доктор сільськогосподарських наук,

Захарченко Ольга, науковий співробітник

Державна дослідна станція птахівництва НААН
 
Останнє редагування:

Користувачі в мережі

Зараз на форумі немає жодного користувача.

Статистика форуму

Теми
1,398
Дописи
110,173
Користувачі
2,288
Новий користувач
Влад6666
Угорі