• Внимание, открыта регистрация в каталоге https://fermer.site Добавляйте свое хозяйство, фирму или организацию. Пока это бесплатно.

Качка голландська чубата

serega UA

Moderator
Команда форуму
Хохлатая-утка1.jpg Это утка среднего или же мелкого типа. Первоначально ее разводили в Голландии в качестве продуктивной породы, теперь разводят лишь в спортивных целях.
Она имеет белое оперение. Для нее характерен круглый хохолок. Развитие шарообразного хохолка на затылке из коротких пуховых перьев у голландских уток обусловливается присутствием в их генотипе гена хохла. В гомозиготном состоянии этот ген вызывает гибель зародыша ещё в яйце. Поэтому все хохлатые особи являются гетерозиготными по данному признаку, то есть несут лишь одну копию летального аллеля этого гена. Гомозиготные эмбрионы (с двумя копиями летального аллеля) образуются у четверти потомков от скрещивания двух хохлатых особей, наследуя летальный аллель от обоих родителей. Соответственно, чтобы получить хохлатое потомство, но избежать выщепления гомозигот, утководы спаривают хохлатую особь с бесхохлой, в результате чего в потомстве происходит расщепление по этому признаку в соотношении 1:1. Половина утят при этом получается хохлатой, а половина — без хохолка

Породные признаки: вес селезня — 2,5, утки — 2 кг; яйценоскость — 100—120 яиц, средней массой 70 г, с зеленоватой или желтовато-белой скорлупой.

DNK

Ветеран форума
Ось так виглядають чуби в чубатих качок, раніше думав що там тільки пір'я....Переглянути вкладення 19507
Не зважаючи на виставкову популярність, європейські клуби не рекомендують до розведення чубаті породи * (попереджають бажаючих завести), оскільки напівлетальний ген викликає паталогії розвитку і високу смертність ембріонів. У природі періодично виникаюча мутація чубатості швидко відсівається відбором.
Ось ця порода поруч з іншою чубатою - Балі (білі, подібні до Індійських Бігунків):
White Bali.JPG

Є ще також порода - Мініатюрні Чубаті (Crested Miniature):
Crested Miniature.jpg

* - Crested birds are not recommended. The crest is the result of a deformity in the skull. Crested ducks can suffer from problems with their coordination, and structural problems with the spine.

Олег---

Ветеран форума
колись у бабці були чубаті - плодились і виводились так само добре як звичайні...

DNK

Ветеран форума
колись у бабці були чубаті - плодились і виводились так само добре як звичайні...
От ти любиш, Олег, ломати голословно закони генетики. Бабця, що вела облік % виходу каченят з яєць? Чи розбивала яйця, щоб подивитись на уродиків? Вони в апріорі не можуть мати таку ж плодучість.
20 % зародків гине у яйці і 20% виводиться без чубів. Отже вивід чубатих із заплідненого яйця приблизно 60 %. Потім ще треба побракувати з неправильними чубами. Якщо у змішаному стаді, то % виводу більший, але чубатих менше. Тому у селах без належної селекції вони швидко переводяться - чуби не такі, як уліній серйозних заводчиків.
Хоча для бабці плюс-мінус 20% і які ті чуби на вихляд - несуттєво.

Олег---

Ветеран форума
Я не ламаю закони генетики - я говорю про свої спостереження.Крім того тут мова навіть не про генетику - бо щоб вона спрацювала треба вивести не кілька десятків, а кілька сотень голів потомства від одних батьків. Детально ніхто відсотків не рахував і схем схрещування не малював, але точно можу сказати:
1. від одного чубатого качура(зі здоровезним чубом, більшим навіть ніж ті що на фото) і трьох безчубих качок більшість потомства було чубате(правда з меншими чубами ніж у батька).
2. Бабуся завжди розбиває всі яйця що не вивелися. Тут не пригадую щоб вона жалілася на якусь аномально високу смертність.

DNK

Ветеран форума
Я не ламаю закони генетики - я говорю про свої спостереження.Крім того тут мова навіть не про генетику - бо щоб вона спрацювала треба вивести не кілька десятків, а кілька сотень голів потомства від одних батьків. Детально ніхто відсотків не рахував і схем схрещування не малював, але точно можу сказати:
1. від одного чубатого качура(зі здоровезним чубом, більшим навіть ніж ті що на фото) і трьох безчубих качок більшість потомства було чубате(правда з меншими чубами ніж у батька).
2. Бабуся завжди розбиває всі яйця що не вивелися. Тут не пригадую щоб вона жалілася на якусь аномально високу смертність.
Все правильно. Але це неважна схема утримання, якщо ціль - гарні чуби.
Від чубатого качура (Cc) і безчубих качок (cc) небуває дефектних (СС), тому плодючість не знижується. Але і якість потомків бажає кращого.
http://www.faithvalleywaterfowl.com/crested_call_genetics.html
На сьогодні ген чубатості привнесений в окремі лінії багатьох порід качок. Тому, наприклад можна купити Саксонську качку з чубом.
SAXONY CRESTEDS:
crested Saxony.jpg
SAXONY CRESTEDS.jpg
або SILVER APPLEYARD CRESTEDS
SILVER APPLEYARD CRESTEDS.jpg

Користувачі в мережі

Зараз на форумі немає жодного користувача.

Статистика форуму

Теми
1,393
Дописи
110,086
Користувачі
2,253
Новий користувач
Czar
Угорі