Вина заводчиков это один из факторов вырождения региональных пород но не основной,смена климата для них имеет огромную роль
Аааа...."Смешались в кучу кони, люди..." Хочу звернути увагу, що ключове слово тут - "порода", тобто група тварин, штучно виведених людиною і які живуть разом з нею. Перше. Зміна клімату (скажімо, похолодання) не ведуть автоматично до наростання шерсті на собаці (пір'я на курці), але, якщо у популяції є особини з більш густою шерстю, вони отримують перевагу перед гладкошерстими, грубо кажучи, виживають і дають потомство. Але це стосується
диких тварин, які дійсно залежать від зміни клімату. Якщо ми говоримо про
ПОРОДИ, тобто домашніх тварин, то їм по барабану зміна клімату, якщо вони живуть з людиною, вони можуть бути взагалі без шерсті і ми знаємо такі приклади. Отже, дану сентенцію вважаю хибною.
Есть много дворняжек выполняющих работу азиатов и кавказцев в полном обьеме,но от этого они не становятся похожими на азиатов и кавказцев.
Основна робота азіатів і кавказців була - захист отар від вовків. Для цього вони мають бути достатньо великими і агресивними, щоб не боятися вовка і протистояти йому. Я не знаю "много дворняжек", які можуть виконувати цю роботу і навіть одну не знаю. В Європі, де вовків винищили давно, вимоги до пастуших собак інші, але там теж отари пасуть пастуші собаки, бо дворняжки їх пасти не будуть.
Породная собака не конкурент дворняжке в выживании на мусорке)))поэтому породистые сразу прибиваются к человеку и находится желающий или гибнет.
Я про це й писав, що породна собака не може вижити сама в природі, крім, можливо, собак, що недалеко відійшли від вовка - лайкоподібних.
В Казахстане и Киргизии в 80ые годы дикие собаки были бедствием и это при температуре зимой-30 летом+48 в тени,стая в 8-10собак сайгу загоняют и валят в течении 10-20ти минут,отбивали от табунчиков диких лошадей новорожденных жеребят,доводилось на такое смотреть жил на Балхашенекоторое время,правительство нанимало по всему союзу охотников на их отстрел была такая своего рода халтура))и к стати они неплохо зарабатывали.Собаки к стати по величине не уступали волку,сейчас я понимаю что это один из видов азиатов.
Це була місцева популяція здичавілих собак, які зайняли нішу хижаків (вовків у тій місцевості, можливо, не було або було мало). Оці тварини чкраз і залежні від зміни клімату, думаю, породою їх не назвете навіть Ви.
Еще такой вопрос,есть порода азиат но они разные по экстерьеру на юге и на севере азии,как их называть подпородами или видами породы??
Ми трохи, м'яко кажучи, відхилились від теми від курей - до собак. Що стосується питання, то всередині однієї породи є ще як підпороди, або лінії, так, наприклад, ротвейлери є більш масивні, а є більш легкі. Але всі вони належать до однієї породи. Пропоную собак більше в цій темі не обговорювати