• Внимание, открыта регистрация в каталоге https://fermer.site Добавляйте свое хозяйство, фирму или организацию. Пока это бесплатно.

Породи свиней

GRIZ

Активный форумчанин
випадково натрапив на історію створення породи Полтавська мясна і створив цю тему.
 
  • Нравится
Реакції: PAVA

GRIZ

Активный форумчанин
167-1.jpg
Полтавська м'ясна
Перша, високопродуктивна м'ясна порода свиней в Україні, що відповідає сучасним вимогам споживача до високих смакових якостей м'яса і сала. Затверджена наказом Мінсільгосппроду України 8 вересня 1993 р. № 254. Свиней м'ясної породи розводять у чотирьох племзаводах, понад тридцяти племфермах та репродукторах спецгоспів і використовують у системах гібридизації в усіх областях України. За даними Укрплемоб'єднання, свиней полтавської м'ясної породи налічується 93,4 тис. голів, в тому числі пробонітовано 6330 голів основних свиноматок і 1928 кнурів-плідників. Від кнурів м'ясної породи та свиноматок великої білої щорічно відгодовують понад 2 млн голів товарних гібридів.

Створена порода новим розробленим методом складного відтворювального схрещування семи порід вітчизняної і зарубіжної селекції з широким, уже через 5 років, впровадженням у виробництво свиней нового генотипу. Характерною особливістю такого методу, крім розробки цільового стандарту і моделі, є поєднання селекційного процесу з вивченням морфологічних, фізіологічних особливостей, фізико-хімічних показників якості м'яса і сала, стресчутливості та імуногенетичної характеристики. При цьому вивчаються рівень перетравності поживних речовин і ефективність використання азоту корму.

Авторами породи є вчені і виробничники: Б. В. Баньковський (науковий керівник і основний виконавець роботи), Н. М. Середа, Л. Г. Перетятько, В. П. Рибалко, І. Б. Бань-ковська, І. С. Іващук, 3. Л. Шестакова, Г. А. Шуст, П. П. Остапчук та ін.

Свиней полтавської породи використовують в умовах виробництва як у материнській, так і в батьківській формах. Продуктивність основних свиноматок у відповідних виробничих умовах забезпечується на рівні першого класу і еліта. У племінних господарствах середня багатоплідність — 10,5—11,5 поросяти, маса гнізда поросят у двомісячному віці — 185—240 кг, збереженість приплоду — 90—95%. Молодняк на відгодівлі досягає живої маси 100 кг за 172—178 днів, середньодобовий приріст — 787—975 г при затратах 3,2—3,5 к. од. на 1 кг приросту. Вихід м'яса високий — 62—63%, маса окосту — 11,1 — 11,5 кг, товщина шпику — 22—24 мм, площа "м'язового вічка" — 32—35 см2, довжина туші — 96 см. Із збільшенням живої маси до 120 і 140 кг вихід м'яса зменшується повільно, утримується на рівні 60—57%, що на 5—6% вищий, ніж у свиней великої білої породи. М'ясо ніжне з високим вмістом протеїну (20,1%) при невисоких втратах у процесі варіння (43,6%) та тушкування (37,5%). Найбільш повноцінне м'ясо свиней полтавської м'ясної породи за амінокислотним складом при забої в 120 кг.

Свині білої масті, добре розвинені, довгі, мають широкий і глибокий тулуб, пряму спину, масивні окости, пристосовані до кліматичних і кормових умов, стресстійкі, конкурентоздатні на світовому ринку.

Генеалогічна структура породи — 8 заводських ліній і 12 родин. Лінії: Азбеста, Ефекта, Костра, Мустанга, Муфлона, Супутника, Прибоя і Муската. Родини: Бистрої, Ворскли, Говтви, Дорзи, Лонги, Пальми, Росинки, Балясної, Лігустри, Дубрави, Надьї, Поляни. Найчисленніші лінії Прибоя (23,3%), Азбеста (19,0%) та Муската (16,77%) і родини Росинки (28,2%), Бистрої (21,1%) і Дорзи (11,6%).

Лінії і родини створювалися і вдосконалювалися на основі виявлення кращих тварин із закріпленням бажаних ознак у нащадків з урахуванням їх родинних зв'язків.

Кращі кнури за власною продуктивністю та відгодівель-ними і м'ясними якостями нащадків: Ефект 1401, жива маса в 32 місяці — 334 кг, довжина тулуба — 186 см, середньодобовий приріст нащадків — 831 г, багатоплідність дочок — 12 поросят.

Нащадки Муфлона 85 за оцінкою відгодівельних і м'ясних якостей досягали маси 100 кг у віці 182 дні при середньодобовому прирості 850 г, затраті корму на 1 кг приросту 2,99 к. од. і масі окосту 11,8 кг.
За узагальненими даними дослідів і виробничої практики, відчутний економічний ефект дає гібридизація з участю кнурів і свиноматок полтавської м'ясної породи. Правильно організоване схрещування збільшує багатоплідність маток на 0,3—0,8 поросяти, великоплідність — на 180 г, збереженість приплоду — на 7—9%. При гібридизації як у материнській, так і в батьківській формах строк досягнення молодняком живої маси 100 кг скорочується на 8—10 днів, збільшується середньодобовий приріст на 50 г, вихід м'яса на 3—4% та знижуються затрати корму на 1 кг приросту на 0,3—0,4 к. од.

Найбільш широко використовуються свині полтавської м'ясної породи у Полтавській, Луганській, Одеській, Сумській та Чернівецькій областях. Лише на племпідприємствах і пунктах штучного осіменіння для гібридизації на товарних фермах і в спецгоспах є 460 кнурів-плідників.

Рівень гомозиготності стад свиней за їх оцінкою по 27 антигенах десяти генетичних систем груп крові високий і становить 61,7%, а по заводських лініях Азбеста — 76,3%, Ефекта — 71,7%, що свідчить про досить високу консолідованість свиней м'ясної породи.

Б. В. Баньковський

image004.jpg
 

GRIZ

Активный форумчанин
Венгерська Мангалиця пухова
2246142.da5m192sbb.W665.jpg
Мангалиць відрізняє від інших порід свиней багато позитивних якостей: невибагливі у догляді, а завдяки густому вовняному покриву вони добре переносять тридцятиградусний мороз. Вовняні свинки із задоволенням пасуться на відкритих пасовищах, майже повністю задовольняються тим, що знаходять на землі. Лише іноді їх підгодовують картоплею і гарбузом - тільки так вони стають абсолютно бездоганними за смаком.
Мангалиці всеїдні, вони поїдають як рослинні, так і тваринні корми, продукти їх переробки, різноманітні харчові відходи і технічні залишки. Взимку раціон складається із сіна, січки з стебел кукурудзи, коренеплодів, каштанів, жолудів, відходів спиртозаводів у вигляді кукурудзяної та пшеничної браги, висівок, кісток, субпродуктів низької категорії. Головне - привчити поросят їсти все. Влітку сіно і січку замінюють різнотрав'ям, падалицею з фруктових дерев, ряскою. Свині цієї породи дуже люблять молоді пагони дерев, особливо дуба, кору і коріння дерев. Вони не потребують складних умовах утримання. Утримувати їх можна як влітку, так і взимку на дворі. Восени мангалиці покриваються густою довгою шерстю від світло-бурого до чорного з сіруватим відтінком, чим нагадують дику мисливську свиню. Якщо утримувати їх у приміщенні, то вони будуть схожі на звичайних свиней і шерсть у них буде, як у звичайної свині.
Маса дорослої «мангалалиці» сягає понад 300 кг. Якщо планується відгодівлю, то кабанів краще каструвати у віці 1-2 місяців, до року вони швидко набирають вагу. Статевозрілими свинки стають в 5-7 місяців. Супоросности триває 116-120 днів. Потомство свинки виводять без допомоги людини. У середньому приплоді буває 10-12 поросят. З 3-5 днів поросят підгодовують зерном ячменю, рідкої базікою, а також мінеральними кормами - крейдою, кістковим борошном, червоною глиною. У поїлках постійно повинна бути чиста вода. У тритижневому віці поросята вже самі гризуть буряк, яблука, їдять траву, сіно і т.д. До місячного віку поросята смугасті, потім смугастість поступово зникає. Відлучати їх, бажано, в місячному віці. На 5-й день після відлучення поросят свиню знову спаривают.
Свиням породи Венгерська мангалиця не роблять щеплення, тому що вони мають сильну імунну систему. Вони не хворіють.
svinven6.jpg
 
Останнє редагування:

GRIZ

Активный форумчанин
Дюрок
side_2.jpg
Дюрок - порода свиней червоної масті. Спочатку порода дюрок була сального напрямку, але враховуючи високий попит, з часом напрям продуктивності змінилвся на м'ясне. Дюрок - американська порода свиней, виведена в кінці 19 століття. В даний час широко поширена у всьому світі. Свины породи Дюрок досить витривалі і добре пристосовуються до пасовищного утримання.

Свиней породи дюрок в основному використовують для отримання породних товарних гібридів. Порода відрізняється своїми високими м'ясними якостями.

Тварини цієї породи великих розмірів, міцної конституції. Тулуб глибокий і широкий, помірної довжини. Довжина тулуба у кнурів і свиноматок практично не відрізняється ы становить 180-185см у кабанів і 175-185 см у свиноматок. Вуха у цієї породи свиней довгі, звисаючі вперед. Лінія спини аркоподібна, ноги високі і міцні. Окости добре виконані. Колір шкірного покриву коливається від золотистого до темно-червоного.

За багатоплідності свині породи дюрок не дуже плідні. По плодючості поступаються великій білій та ландрасу. За один опорос свиноматка приносить від 9 до 11 поросят. Свиноматки породи дюрок турботливі, володіють спокійною вдачею, і добре вигодовують молодняк. Тварини скороспілі. Середньодобові прирости досягають 750-950г. на добу. Маса гнізда становить 155-190кг. Молодняк породи дюрок досягає живої маси 100кг (на контрольній відгодівлі) за 170-180 днів. Витрати корму на 1кг приросту становлять 3,7-3,8 к.од.

Особливості породи дюрок:

1. Хороша витривалість

2. Добре пристосовані до пасовищного утримання

3. Високі м'ясні якості

4. Стабільність якості м'яса

5. Однорідність туш

6. Відрізняються спокійною вдачею

Недоліки породи свиней дюрок:

1. Вимогливі до білкового харчування

2. Сприйнятливі до атрофічного риніту (нежиті)

3. Недостатньо плодовиті
 

Селена

Ветеран форума
Очень хорошая тема, еще бы про утримання та розведення, бо я початковець, хочу все знать а на другие ресурсы ходить не охота, лопатить тонны сообщений в поисках зернышка.banghead
 

Криворожанка

Активный форумчанин
Очень хорошая тема, еще бы про утримання та розведення, бо я початковець, хочу все знать а на другие ресурсы ходить не охота, лопатить тонны сообщений в поисках зернышка.banghead
согласна с Вами на все СТО.
Вот у меня ситуация: свинье девятый месяц идёт,а она до сих пор не гуляет(не гучиться),вчера ездила в район зашла в ветеринарку спросила совета,что делать.Продали укол и сказали через восемь дней после укола должна загулять.Приехали домой и сразу укололи.Посмотрим подействует или нет если да,то потом напишу как называется укол.К стати ещё спросили возраст свиньи.
 

Селена

Ветеран форума
Классно как, Наташ, мне тоже нужно название, бо мы уже отлучили, не хочется долго ждать, к зиме куда потом с малятами деваться?
 

Криворожанка

Активный форумчанин
Классно как, Наташ, мне тоже нужно название, бо мы уже отлучили, не хочется долго ждать, к зиме куда потом с малятами деваться?
ну что,так и не гуляет моя хрюша,укол не подействовал.Посоветовали повести её к жениху может загуляет.Повели два раза,но пока тишина:(banghead.Ждём...
 

Solnce_vsem

Ветеран форума
ПОРОДЫ СВИНЕЙ ПЕРВОЙ ГРУППЫ.

Породы свиней первой группы — это представители крупной белой породы и производные от нее потомки (сибирская северная, украинская степная белая, литовская белая ….).

http://2.bp.blogspot.com/_aCBGdQXQF8Q/TQuYjjnJRvI/AAAAAAAAAN4/uMKZpdGOjEM/s1600/krupnaya_belaya_kab.png

Свинья крупной белой породы
Крупная белая порода — самая известная. В результате долгой отечественной селекции английский тип крупных белых свиней кардинально изменен и улучшен. За период селекции фактически создана новая отечественная порода, которая по многим параметрам превосходит английскую крупную белую. Животные белого окраса, прекрасно сложены, у них крепкое здоровье. Корпус широкий, длинный, глубокий, с широкой спиной без «перехватов» за лопатками. Окорока хорошо выполненные. Конечности относительно небольшие, без складок кожи, с крепкими копытами и короткими упругими бабками. Кожа крепкая, эластичная, без складок. Щетина не грубая, гладкая, густо покрывает весь корпус. Вес взрослых хряков 340—360 кг, свиноматок — 230—260 кг. Длина хряков 175—185 см, свиноматок 161—165 см. Многоплодие маток от 10 до 12 поросят при среднем весе каждого 1,1—1,3 кг, живая масса опороса на 21 день примерно 48—50 кг. К 2 месяцем, масса каждого поросенка примерно 16—18 кг. При интенсивном откорме молодняк в возрасте 7 месяцев имеет вес в 100кг при затрате 4—4,5 корм. единицы на 1 кг прироста. Более подробно об английской крупной белой породе свиней и ее современном развитии можно прочитать перейдя по этой ссылки.


Белорусская черно-пестрая порода свинейсоздана селекцией местных свиней с крупной белой, крупной черной, беркширской и породой ландрас. Эта порода характеризуются черно-пестрой мастью, длинным и глубоким туловищем, широкой и прямой спиной, умеренно развитыми окороками, немного короткими конечностями. Вес хряков 320—350 кг, свиноматок — 210—250 кг. В каждый опорос свиноматок приносят от 10 - 11 поросят. Среднесуточный прирост при откорме примерно 730— 750 г, затраты 3,9—4,0 корм. единиц на 1 кг прироста. Эти животные широко распространены в Белоруссии.
 

Solnce_vsem

Ветеран форума

Латвийская белая порода создана в Латвии на основе скрещивания местных свиней с крупными белыми и частично с белыми короткоухими свиньями. По типу сложения и экстерьеру латвийские белые свиньи похожи с крупными белыми. Взрослые хряки имеют вес 310—340 кг, свиноматки— 210—240 кг. Молодняк при откорме имеет вес в 100 кг уже к 7 месяцам и среднесуточном приросте около 700 г. При этом на 1 кг прироста затрачивается около 4 корм. единиц. В тушах свиней содержится 54—55 % мяса. Порода в основном распространена в Латвии.


Украинская степная белая порода свиней выведена на юге Украины селекцией местных свиней Херсонской области с кабанами крупной белой. Животные хорошо приспособлены к засушливому климату, имеют белую масть, крепкое телосложение и хорошую оброслость туловища. Показатели продуктивности не уступают показателям свиней крупной белой породы, кроме скороспелости, которая у этой породы ниже. В тушах содержится 52—54 % мяса и 34—36 % сала. Порода выращивается на юге Украины, а также в Ростовской, Харьковской, Донецкой, Астраханской, Волгоградской областях и Северном Кавказе.


Литовская белая создана в Литве селекцией местных свиней с крупной белой, немецкой длинноухой и короткоухой пород. Эти животные белого окраса, по конституции и экстерьеру очень похожи на крупную белую породу. Вес хряков составляет 310—340 кг при длине корпуса 170—175 см, свиноматки около 240кг и 152—155 см. Эту породу разводят в основном в Литве, но для промышленной селекции используют также в Молдавии, Белоруссии и Украине.
 

Користувачі в мережі

Зараз на форумі немає жодного користувача.

Статистика форуму

Теми
1,398
Дописи
110,173
Користувачі
2,288
Новий користувач
Влад6666
Угорі