Отже... спочатку про гриби...Спробую писати все просто, без зайвого "наукообразия" і наукових термінів, щоб всім було зрозуміло... Про користь споживання грибів у їжу особливо поширюватись не буду, всі це знають, якщо хтось не знає, можна почитати. В двох словах - в грибах багато білку і інших поживних і корисних речовин. Ще одне. "Гриби" в розумінні кулінарії - це плодові тіла вищих грибів, інші частина гриба - грибниця знаходиться в субстраті (грунті) і поки що нас не особливо цікавить, але про неї пам'ятаємо...Отже, де ми можемо взяти гриби? 1. В лісі. Назбирати самим або купити у інших людей. Тут треба пам'ятати таку річ: плодове тіло гриба як губка вбирає в себе всі речовини з оточуючого середовища, отже, якщо довкола радіація - вона в грибі обов'язково, якщо гриби зібрані вздовж дороги - те саме (викиди свинцю та ін. - все в грибі). Тому треба або самому збирати гриби у відносно чистих місцях або купувати їх у людей, які там збирають. Я з 1986-го року гриби, зібрані в природі, в Києві не купую, а самому збирати нема коли і... треба розумітись в грибах, бо можна отруїтись і наслідки можуть бути дуже плачевні, аж до летального кінця. Наступне місце, де ми можемо придбати гриби - в магазині (на ринку тощо). Я вже десь писав, що з 1999 по 2001 рік в рамках наукових проектів працював у Німеччині на найбільшій у Європі приватній фермі по вирощуванні грибів. Основна продукція господарства - вирощування печериць (шампіньйонів), але була там лабораторія по вирощуванню шіі-таке (сіі-таке) - японського гриба, от я там і працював, у цій лабораторії. Про шіі-таке в Україні мало хто знає, а в Європі це 3-й за поширенням культивований гриб. Це пов'язано з тим, що науково доведено, що вживання цього гриба в їжу допомагає вилікувати онкозахворювання у 25% випадків. Не треба це розуміти, що вживання цього гриба заміняє лікування, просто, якщо при лікуванні онкології їсти ще й шіі-таке, виздоровлювання настає швидше, і краще, ніж без нього. Що таке 25%? Не так багато, але, коли людина хвора, вона використовує будь-який шанс (навіть 1%, а тут цілих 25) для одужання. Ну, а якщо не хвора, то це просто смачно. В Україні шіі-таке можна дуже рідко зустріти, це, в-основному, сушений з Китаю, або де-коли якісь аматори намагаються його вирощувати, але продати його не можуть, бо нема реклами.