Вирощування грибів вдома

Сергій

Ветеран форума
Це не зовсім моє хоббі, але тема цікава і не знаю, де її ще відкрити, хай модератори поправлять, якщо що.

Сергій

Ветеран форума
Тут я буду розповідати про свій і чужий досвід домашнього вирощування грибів, можливо, комусь це пригодиться...

Сергій

Ветеран форума
Отже... спочатку про гриби...Спробую писати все просто, без зайвого "наукообразия" і наукових термінів, щоб всім було зрозуміло... Про користь споживання грибів у їжу особливо поширюватись не буду, всі це знають, якщо хтось не знає, можна почитати. В двох словах - в грибах багато білку і інших поживних і корисних речовин. Ще одне. "Гриби" в розумінні кулінарії - це плодові тіла вищих грибів, інші частина гриба - грибниця знаходиться в субстраті (грунті) і поки що нас не особливо цікавить, але про неї пам'ятаємо...Отже, де ми можемо взяти гриби? 1. В лісі. Назбирати самим або купити у інших людей. Тут треба пам'ятати таку річ: плодове тіло гриба як губка вбирає в себе всі речовини з оточуючого середовища, отже, якщо довкола радіація - вона в грибі обов'язково, якщо гриби зібрані вздовж дороги - те саме (викиди свинцю та ін. - все в грибі). Тому треба або самому збирати гриби у відносно чистих місцях або купувати їх у людей, які там збирають. Я з 1986-го року гриби, зібрані в природі, в Києві не купую, а самому збирати нема коли і... треба розумітись в грибах, бо можна отруїтись і наслідки можуть бути дуже плачевні, аж до летального кінця. Наступне місце, де ми можемо придбати гриби - в магазині (на ринку тощо). Я вже десь писав, що з 1999 по 2001 рік в рамках наукових проектів працював у Німеччині на найбільшій у Європі приватній фермі по вирощуванні грибів. Основна продукція господарства - вирощування печериць (шампіньйонів), але була там лабораторія по вирощуванню шіі-таке (сіі-таке) - японського гриба, от я там і працював, у цій лабораторії. Про шіі-таке в Україні мало хто знає, а в Європі це 3-й за поширенням культивований гриб. Це пов'язано з тим, що науково доведено, що вживання цього гриба в їжу допомагає вилікувати онкозахворювання у 25% випадків. Не треба це розуміти, що вживання цього гриба заміняє лікування, просто, якщо при лікуванні онкології їсти ще й шіі-таке, виздоровлювання настає швидше, і краще, ніж без нього. Що таке 25%? Не так багато, але, коли людина хвора, вона використовує будь-який шанс (навіть 1%, а тут цілих 25) для одужання. Ну, а якщо не хвора, то це просто смачно. В Україні шіі-таке можна дуже рідко зустріти, це, в-основному, сушений з Китаю, або де-коли якісь аматори намагаються його вирощувати, але продати його не можуть, бо нема реклами.

Сергій

Ветеран форума
Але хочу повернутись до печериць...Оті печериці, що ми купуємо, такі білі (зрідка коричневі), гарні, в умовах ферми, на жаль, не можна виростити без поливання їх хімікатами проти інших грибів, які паразитують вже на них і покривають їх шапки жовтими плямами, роблячи гриби не придатними для продажу. А про властивості грибів вбирати в себе все як губка ми вже знаємо...Отже, тим, хто любить куповані печериці моя порада - не купувати їх часто...Це те, що я бачив у Німеччині на підприємстві по вирощуванні грибів. Думаю, в Україні технологія вирощування печериць така ж, тільки хімікати для обробки можуть бути інші (як варіант - гірші, через відсутність особливого контролю за виробництвом харчових продуктів). Це як в тому анекдоті:"Позавчера был на экскурсии на мясокомбинате. Больше не ем мяса. Вчера был на экскурсии на хлебзаводе. Больше не ем хлеба. Завтра - экскурсия на ликеро-водочный. Я не пойду":)

Сергій

Ветеран форума
Отже, повернувся я з Німеччини, озброєний новими знаннями і досвідом і десь всередині жевріла думка вирощувати гриби тут, для своїх потреб. Я це підкреслюю, бо вирощування грибів на продаж, це - зовсім інші технології... Декілька разів, коли я бачив печериці в продажу, думав, що треба все-таки купити і висіяти в себе на ділянці, але далі думок справа не йшла. Це все час, якого в мене вічно не вистачає. Але...мабуть, якщо дуже голосно думати, думки матеріалізуються...:) От і в мене на ділянці з'явились гриби, а саме - печериці. З'явились самі, я їх не сіяв, з'явились з 2-ї спроби (спочатку Бог мені послав інші гриби, схожі, але отруйні:), а минулої осени з'явились отакі:IMG_1552.jpg

Сергій

Ветеран форума
Оскільки я не є крупним спеціалістом по грибах, я послав ці фото своєму однокурснику, який за спеціальністю міколог (спеціаліст по грибах), та ще й кандидат наук, в минулому викладач агроуніверситету, а зараз - американський науковець. Він відповів, що це - печериця. Це було минулої осені. А цієї весни, як тільки зійшов сніг, на тому місці з'явились отакі гриби:IMG_1974.jpgIMG_1975.jpg IMG_1976.jpg

Сергій

Ветеран форума
Я спочатку не звернув увагу, думав, що це старі гриби з осені залишились, коли зрізав одного, щоб розсіяти, виявилось, що гриби свіжі. Я ще раз уточнив в Інституті ботаніки, що це за гриби, чи можна їх їсти. Сказали, що це один із видів печериць (а їх є близько 20 видів), що їсти можна. Я з'їв. Залишився живим:) І тепер регулярно збираю гриби на своїй ділянці. Спочатку їх було мало, але крупні.IMG_1997.jpgIMG_1998.jpg IMG_1999.jpg IMG_2002.jpg

Користувачі в мережі

Зараз на форумі немає жодного користувача.

Статистика форуму

Теми
1,402
Дописи
110,234
Користувачі
2,308
Новий користувач
loritan
Угорі