Сергій
Ветеран форума
Я тут на форумі всіх агітую (і себе) тримати мінімум порід. Ідеально - одну, ну 2. Все залежить від можливостей. Сам прийшов до цього через багато років утримання курей. Поясню, чому. Процес утриманя курей має декілька етапів:Я про Драконов спросил, кто такие и все, будет возможность куплю десяток пусть бегают, Вельзумера не планирую пока.
Амроков яйцо уже купил, еще пяток пород решил взять, и все на этот сезон.
Люди держат по 12-16 пород, я так не замахиваюсь, но пяток потяну, а там посмотрю, кто приживется, а кто нет.
1.Придбання птиці.
Вже на цьому етапі можна зіткнутись із деякими труднощами. а) ніде взяти породу, яка тебе цікавить. В Україні, на жаль, любительське птахівництво розвинене не на належному рівні, але, слава Богу, відкриті кордони і можна щось завезти з інших країн. б) породу в Україні можна купити, але поганої якості. Якщо відкриєте той же OLX, або поїдете на виставку, то більшість, що ви там побачите - "шо попало". Хоч люди з серйозним виглядом кажуть, що це порода ............ і луплять за неї грубі гроші. Можна, в принципі, знайти птицю і хорошої якості, але це може бути дорожче, і, крім того, треба розумітися на птиці, розуміти, якої якості птиця, для початківця це складно. Отже, часто буває - берем, що дешевше і ближче.
2.Утримання птиці. Тут особливих проблем нема, але у курей є одна погана риса - з кожним роком вони дають менше яєць, ніж попереднього року. Тож, через 2-3 роки ви отримаєте достатньо мало яєць (якщо не враховувати, що породно-декоративна птиця і так "не блещет" яйценоскістю). Постає питання оновлення стада. І тут починається саме цікаве. З одного боку все просто - купив інкубатора, заклав яйця, отримав курчат. Але...це тільки з одного боку...На практиці все трохи складніше. Але питання навіть не в інкубації. Те, що ви придбали, навіть якщо це потомки чемпіонів породи, це лише генетичний матеріал. Що буде з ним через декілька років, залежатиме тільки від вас. Для цього потрібно від вашої птиці отримувати багато потомків. Щоб із 100 курчат на плем'я залишити 10. І так кожного року. От тоді у вас буде порода. Якщо ж ви виростите 10 курчат, і всіх залишите на плем'я, то за декілька років у вас буде "шо попало". Це якщо ви хочете розводити породу у себе. Якщо ні - то можна тримати 10 порід, кожен рік купуючи молодняк у заводчика, який серйозно займається породою, але, на жаль, це дорого і зіводчиків таких дуже мало. Якщо ж питання розведення не стоїть, а просто "щоб бігало", то, я думаю, можна заводити будь-яку кількість порід і вони будуть бігати по двору і радувати господаря.
Це - теорія...На практиці дуже болісно скорочувати кількість порід, які в тебе вже є, бо всіх ти любиш і хочеш, щоб були. Але...це необхідно, як казав класик марксизму-ленінізму, якого зараз не прийнято цитувати:"Лучше меньше, да лучше". З одного боку, важко розлучатись з якоюсь породою, з іншого, розумієш, що для тих, що залишились, ти зможеш дати більше уваги і отримати кращий результат. Це якщо любиш курей і "хворієш" за породу. Якщо ж мета інша - наприклад, заробити грошей на продажі молодняка, то можна цим так не заморочуватись, виводити курчат і продавати, поки будуть купувати, а потім перейти на щось інше.