Хвороба Марека

DNK

Ветеран форума
Хвороба Марека
Morbus Marec

Загальна інформація
Висококонтагіозна вірусна хвороба курей та індиків, що проявляється в двох формах: класичній (ураження периферичної та центральної нервової систем) і гострій (лейкотичні ознаки та раптова масова загибель птиці). До застосування вакцинопрофілактики хвороба Марека завдавала значних економічних збитків птахівництву, які виражалися в загибелі й вимушеному забої птиці, зниженні її продуктивності та якості продукції.
Патогенез
Вірус з лейкоцитами крові проникає у внутрішні органи і поширюється в клітинах лімфоїдної тканини фабрицієвої сумки, тимусу, селезінки, в місцях лімфоїдної інфільтрації органів та нервових стовбурів. Внаслідок загибелі лімфоцитів порушується нормальне функціонування імунної системи, що сприяє генералізації інфекції й утворенню пухлин у багатьох органах.
Симптоми
Для класичної форми хвороби Марека характерне ураження периферичної та центральної нервових систем, яке проявляється кульгавістю, парезами, паралічами кінцівок, крил. Можуть також змінюватися колір райдужної оболонки, форма і розмір зіниці внаслідок чого настає сліпота. При цьому найбільшу кількість хворих відзначають серед птиці 90—150-денного віку. Питома вага загиблого поголів'я досягає 9—30%. Гостра форма хвороби Марека виникає раптово, перебігає швидко й супроводжується високими показниками захворюваності та летальності птиці. Часто на початковій стадії хвороби спостерігаються масові, що швидко зникають, нервові явища типу транзитних паралічів. Найбільшу кількість хворих при цьому виявляють серед курчат 50— 120-денного віку. Загибель птиці становить 9—40%.
Патологічні зміни
При класичній формі на розтині загиблої птиці виявляють дифузно-вогнищеве потовщення нервових стовбурів поперекового та плечового сплетінь, які набувають мутно-сірого кольору. В легенях, нирках, серці, статевих залозах спостерігаються пухлиноподібні розрощення. У трупах птиці, загиблої від гострої форми хвороби Марека, відзначають поодинокі (у початковій стадії), а пізніше — численні пухлини у внутрішніх органах, шкірі, м'язах, рідко—зміни у нервах. Пухлини, як правило, виявляють у яєчниках, серці, залозистому шлунку, легенях, скелетних м'язах, рідше — в клоакальній сумці, нирках, печінці та селезінці. При цьому печінка й селезінка збільшуються в розмірах у кілька разів, а стінка залозистого шлунка потовщується в 2—5 разів.
Діагноз
Попередній діагноз ставлять на основі епізоотологічних даних, симптомів хвороби і характерних патолого-анатомічних змін. Лабораторна діагностика включає виділення та ідентифікацію вірусу на курячих ембріонах, фібробластах курячих ембріонів (ФЕК), біопробу на курчатах, виявлення антитіл у сироватці крові за допомогою РДП, РИГА та ІФА.
Ветсанекспертиза
Ветеринарно-санітарна оцінка продуктів забою при хворобі Марека. При генералізованому процесі або патологічних змінах у м'язах і на шкірі, наявності анемії або жовтяниці тушки і внутрішні органи утилізують; за їх відсутності тушки проварюють або переробляють на консерви, а внутрішні органи утилізують.
Профілактика
Специфічна профілактика хвороби Марека грунтується на застосуванні живих вакцин із атенуйованих вірулентних штамів (серотип 1 — штам HPRS-16, CVI-988), вакцини на основі штамів природно ослаблених (серотип 2 — штам SB-1), вакцини на основі штамів вірусу герпесу індичок (серотип З — штам FC-126). Нині у зв'язку з появою високовірулентних штамів вірусу хвороби Марека доцільно використовувати рідкі бівалентні вакцини, що містять вакцинні штами 2-го та 3-го серотипів або 1-го і 3-го серотипів ВХМ. Вакцину вводять внутрішньом'язово курчатам добового віку.
Збудник хвороби
Збудник — онкогенний клітиннозв'язаний ДНК-вмісний вірус герпесу групи В. Вірусу властива інтерфероногенна та значна імунодепресивна активність, здатність знижувати загальну резистентність і підвищувати сприйнятливість птиці до інших захворювань. Вірус хвороби Марека може бути клітиннозв'язаним та вільним від клітин. У клітиннозв'язаному стані збудник не втрачає життєздатності лише при збереженні цілісності клітин. Вірус стійкий, в пір'ї хворої птиці та пилу з пташників, не благополучних щодо хвороби Марека, лишається життєздатним до 300 днів.
Епізоотологія
У природних умовах до хвороби Марека найчутливіші кури. Можуть також заражатися індики, перепели, фазани, куропатки, голуби та інші види птиці. Головне джерело збудника вороби — хвора птиця. Вхідні ворота інфекції — респіраторний шлях. Хвора птиця виділяє вірус через дихальну та травну системи епітелій пір'яних фолікул, що кущаться, та лупою (вільний від клітин вірус). У неблагополучних господарствах масове зараження птиці спостерігається до 8—20-тижневого віку, найвиразніше хвороба проявляється у 60—120-денної птиці. Ступінь розвитку патологічного процесу значною мірою залежить від віку, статі, генетичної характеристики птиці, вірулентності, стресових факторів, у тому числі мікотоксикозів. Можлива передача вірусу через яйця, шкаралупа яких контамінована вірусом хвороби Марека. Трансваріальний шлях передачі вірусу виключається.

DNK

Ветеран форума
Відпишусь по сибрайтам... Старші курочки (молодняк цього року) здохли 100%. Причому надворі, в кращих умовах. Півники, поки жили в будинку, нічого, виніс надвір - теж почали здихати. .
Марека- найпідступніша хвороба птиці. Тому, що ростиш курчат, тратиш на них час і кошти, а здихають майже готові кури.
Якщо агресивний штамм - здохне більшість, або всі у кілька етапів, якісь у 2 місяця, інші (наймасовіше) у 3-4, деякі протягнуть більше року. Це лише питання часу.
"Легенький" штамм або наявність в господарстві папіломовірусу кур і індиків навпаки може працювати, як прививка від агресивнішого.
В домі не здихають, бо не підхопили ще вірус, який переносять дорослі і старші на вулиці. Тому, якщо ця зараза зайшла у господарство і не хочете прививати, то потрібно максимально довго вирощувати курчат ізольовано від джерела інфекції, яка більше вражає ростучий організм. Курчата, які заразяться уже сформованими, мають усі шанси прожити відносно довге куряче життя і залишити потомство.
Багато птаховодів, які поступили мудріше і пару років попрививали поголів'я викорінили болячку з господарства і у них уже і непривиті не хворіють.
Купуйте лише яйцем, дезифікуйте його перед закладкою і ніколи не знатимите, що таке Марека.

Шось мені здається, що я продам батьківське стадо і на цьому моя епопея з сибрайтами (на даний момент) закінчиться...
Якщо вони не привиті - не продавай - передасиш хворобу у нове господарство.

Останнє редагування:

DNK

Ветеран форума
Викажу свою точку зору на вакцинацію, хоч виявлюсь в меншості. Вакцинація - це для птахофабрик. Це спроба зберегти 100% виведеного молодняка. Для генетичного складу стада такий прийом надає "ведмежу" послугу: якщо не буде йти відбір більш стійких до захворювання особин, то й наступні покоління треба буде вакцинувати. Віруси міняються швидше, ніж виробники вакцин встигають реагувати на це і настане день, коли навіть вакцинація не допоможе. Штучна вакцинація не дає імунітету на все життя, через якийсь період (півроку, рік) потрібна ревакцинація. Крім того, це дорого, вакцини продаються на тисячі особин, для птахофабрики - нормально, для мене - забагато і дорого. Я за те, щоб вирощувати безпроблемну птицю, яку не треба випоювати і вакцинувати. Так, спочатку буде падіж птиці, може бути навіть значний. Але, якщо серед якоїсь епідемії виживе всього декілька особин, наступного року можна з них створити досить велике стадо, це ж кури, а не корови. Якось так...
Відбір добре робити на етапі створення породи, поки поголів'я гетерозиготне. Працюючи з чистопородною птицею її можна і не протягнути через "горлишко бутилки"*.
Якщо Марека в господарстві немає і ви не робите обороту птиці - можете не вакцинувати.
Якщо ж ви перекупщик, чи продаєте курчат в промислових масштабах, то не вацинуючи птицю робите велике зло - поширююте хвороби у сотні господарств.
Якщо ж Марека таки зайшла у любительське господарство з чистопородною птицею, найкращим виходом буде зібрати максимальну кількість яєць, закласти в інкубатор, знищити батьківське поголів'я (джерело інфекції), провести дезинфекцію, а курчат, які виведуться - привити. Далі можете не прививати - все буде добре. Навіть якщо повторно занесете болячку, у вас буде племінне ядро, яке несприйнятливе до даного онковірусу. Усіх підозрілих краще знищувати і не гратися в лікування.
Якщо ж у вас достатньо нервів для благородної цілі відбору на стійкість, то найрезультативнішим є простий метод - брати потомство лише від птиці старшої 2-х років.
Усі нестійкі просто не доживають до цього віку. ;)

* - Критичний фактор, внаслідок якого виживає меншість популяції, але отримує стійкість до до даного фактора (хвороба, зміна умов середовища, чи харчів).

Останнє редагування:

DNK

Ветеран форума
Підвищену стійкість до хвороби Марека мають:
- Російська біла, особливо лінія 9787 (Білосніжка)
- Полтавська Глиниста
- леггорн білий Канадської популяції
- Шовкові
- білі промислові кроси несучок на основі Леггорну (Хай Лайн)
- кроси Борки 117 і Борки-колор
- аборигенна птиця Індії

Стійкість залежить від групи крові птиці і легше виробляється у птиці невеликого, або середнього розміру.

Сергій

Ветеран форума
Відбір добре робити на етапі створення породи, поки поголів'я гетерозиготне. Працюючи з чистопородною птицею її можна і не протягнути через "горлишко бутилки"*.
Можна і не протягнути. Для того, щоб протягнути, треба вивести багато молодняка.

Якщо ж Марека таки зайшла у любительське господарство з чистопородною птицею, найкращим виходом буде зібрати максимальну кількість яєць, закласти в інкубатор, знищити батьківське поголів'я (джерело інфекції), провести дезинфекцію,
Тут не так все просто. Якщо провести дезинфекцію приміщення ще якось можна, то як провести дезинфекцію вигулу? А в мене цього року якраз більше курчат захворіло тих, що живуть надворі в клітках. Звичайно, є методики (проливання грунту у вигулі агресивною речовиною на глибину 30 см або зняти верхній шар грунту і вивезти), але для мене це затратно в часі і в грошах. Тому, "провести дезінфекцію" більше, мабуть підходить, для приміщень.

а курчат, які виведуться - привити.
Скільки коштує вакцина від Марека? І на скільки вистачає її дії? На все життя?

Далі можете не прививати - все буде добре. Навіть якщо повторно занесете болячку, у вас буде племінне ядро, яке несприйнятливе до даного онковірусу.
Племінне ядро буде не спрйнятливим. Курчата від нього будуть сприйнятливі.

Усіх підозрілих краще знищувати і не гратися в лікування.
Там нема сенсу гратись. Їх не вилікувати. Але частина із захворівших виживає і без лікування.

Якщо ж у вас достатньо нервів для благородної цілі відбору на стійкість,
Питання не в благородстві. Хочеться, перш за все, мати для себе безпроблемну птицю, біля якої не потрібно "танцювати". Ну і, якщо потім продаси таку птицю людям, вони (можливо) скажуть тобі "спасибі":)

то найрезультативнішим є простий метод - брати потомство лише від птиці старшої 2-х років.
Усі нестійкі просто не доживають до цього віку. ;)
В мене по гамбургам птиця 1, 2, є навіть 4-річна курка. Це особливо ніяк не допомагає при боротьбі з цією хворобою. В усякому разі, в мене так.

Сергій

Ветеран форума
Підвищену стійкість до хвороби Марека мають:
- Російська біла, особливо лінія 9787 (Білосніжка)
- Полтавська Глиниста
- леггорн білий Канадської популяції
- Шовкові
- білі промислові кроси несучок на основі Леггорну (Хай Лайн)
- кроси Борки 117 і Борки-колор
- аборигенна птиця Індії

Стійкість залежить від групи крові птиці і легше виробляється у птиці невеликого, або середнього розміру.
Понижену стійкість до Марека мають сибрайти і гамбурги. Це не тільки мої спостереження, про сибрайтів я читав у одного австралійського заводчика (Лаурі Смарта), який займається цією породою 30 років. Він пише, зокрема, що треба намагатись відбирати курей, стійких до цієї хвороби. Ну, а гамбурги - дуже споріднена для сибрайтів порода, яка була використана при виведенні сибрайтів.

Сергій

Ветеран форума
то потрібно максимально довго вирощувати курчат ізольовано від джерела інфекції, яка більше вражає ростучий організм. Курчата, які заразяться уже сформованими, мають усі шанси прожити відносно довге куряче життя і залишити потомство.
Я щось думаю зробити навпаки: відразу (десь в місяць) кинути курчат в агресивне середовище. Приблизно в місяць. якщо захворіють і здохнуть, то хоч малими. Бо вирощуєш місяців до 4, а потім вони дохнуть, то дуже шкода.

Якщо вони не привиті - не продавай - передасиш хворобу у нове господарство.
Я не знаю, чи вони щеплені, бо сам купував. Але дорослі не хворіють, срібні - всі і 1 курочка золота. Але залишу їх для подальших спостережень.

DNK

Ветеран форума
Я щось думаю зробити навпаки: відразу (десь в місяць) кинути курчат в агресивне середовище. Приблизно в місяць. якщо захворіють і здохнуть, то хоч малими. Бо вирощуєш місяців до 4, а потім вони дохнуть, то дуже шкода.
Я не знаю, чи вони щеплені, бо сам купував. Але дорослі не хворіють, срібні - всі і 1 курочка золота. Але залишу їх для подальших спостережень.
Є ще подібна онкологічна болячка, яка викликається РНК-вірусом - Лейкоз птиці.
Часто плутають з Марека.
Как там навіть вибору нема - лише відбраковка хворих. Тобто відбір на стійкість.
Методів лікування не розроблено, прививок не існує.
Характерними візуальними ознаками є "поза пінгвіна" і / або збільшення усіх лімфовузлів з потовщенням шкіри і частковим облисінням голови і шиї. На шиї і грудях вздовж киля прощупуватимуться тверді пухлини-бляшки, як потовщення шкіри. Якщо такі ознаки уже наявні - 100%-й гаплик захворівшій птиці.
У той же час ходитиме поруч птиця, яка не хворітиме.

• Нравится
Реакції: TOTI

Сергій

Ветеран форума
Слава Богу, такого ще в мене не було...:) Або я не діагностував. Але, ніби не було.

TOTI

Активный форумчанин
Я пока против вакцинирования птицы.И ,если вирус,побила бы больных ,как жалко или дорого не было.

Останнє редагування:

Користувачі в мережі

Зараз на форумі немає жодного користувача.

Статистика форуму

Теми
1,403
Дописи
110,235
Користувачі
2,308
Новий користувач
loritan
Угорі